Ventileren

Goed ventileren is nodig voor een goede gezondheid. Vuile  en vochtige lucht moet het huis uit en schone lucht moet erin. Toch gebeurt dit vaak onvoldoende. 1 op de 10 woningen heeft schimmel, bijna de helft bevat tabaksrook en in veel huizen is binnen meer fijnstof aanwezig dan buiten.

Ventilatie kan dus beter. Hoe? We laten het u hier zien.

Op Steffie.nl staan handige filmpjes in veel talen.
Om uw huis goed te ventileren moet u dag en nacht voldoende ventilatieroosters en klepraampjes openzetten. Ventileer vooral na het koken, douchen en slapen. Alleen luchten (zoals de ramen korte tijd openzetten) is niet genoeg. Na een half uurtje is de frisse lucht namelijk verdwenen en hopen vocht en stoffen zich weer op in de woning.

Hieronder staan de veelgestelde vragen over ventileren. Niet gevonden wat u zocht? Probeer het dan via de zoekfunctie rechtsboven of stel uw vraag via het contactformulier.

Veelgestelde vragen over Ventileren

Hoe kan ik mijn woning het beste ventileren?

Algemeen

De eenvoudigste manier is door altijd een raam op een kier te zetten of de ventilatieroosters open te houden. Controleer regelmatig of de roosters goed werken en houdt ze goed schoon. Heeft u mechanische ventilatie in uw woning? Laat het ventilatiesysteem altijd aanstaan. Zo voorkomt u dat er onzuivere lucht, vocht en schimmels worden aangezogen uit de kruipruimte.

Bekijk ook deze uitleg.

Waarom moet ik mijn woning ventileren?

Algemeen

Goed ventileren in uw woning is belangrijk. Niet alleen omdat het prettig is om in een fris huis te wonen, maar vooral ook omdat het goed is voor uw gezondheid. Vochtige en ongezonde lucht kan bijvoorbeeld allergieën en hoofd- en keelpijn veroorzaken.

Toch ventileren we vaak te weinig; het blijkt dat één op de tien woningen schimmel heeft of tabaksrook bevatten. In veel huizen is binnen meer fijnstof aanwezig dan buiten. Ventilatie kan dus beter. Lees ook onze folder over ventileren.

Ik heb last van schimmel/vocht in mijn woning. Wat kan ik daaraan doen?

Algemeen

U bent zelf verantwoordelijk voor het verwijderen en het voorkomen van schimmel. U kunt schimmel verwijderen met lauw sodawater en eventueel met schimmelwerende verf behandelen. Zorg dat u voortaan goed ventileert en zet kasten en banken niet te dicht op de muren.

Voorkom dat er vocht in uw huis komt. Hang wasgoed bij mooi weer buiten te drogen. Maak na het douchen de wanden en de vloer droog. Laat bij het schoonmaken alles droog achter. Kook met de deksels op de pannen, dat scheelt damp. Ventileer ook bij vochtig weer. Buitenlucht is meestal schoner en droger, ook als het buiten vochtig is. In folder over ventileren leest u meer over ventileren.

Helpt dat niet? Dan kan Wold & Waard u misschien helpen. Dit hangt af van de oorzaak van de schimmels. Neem hiervoor contact met ons op via contactformulier.

Ik heb last van droge lucht in mijn woning. Wat kan ik daaraan doen?

Algemeen

Onderstaande tips kunnen helpen:

  • Hang waterbakjes aan de verwarming.
  • Laat de deur van de badkamer na het douchen op een kier staan.
  • Laat de temperatuur niet boven 20 à 21°C stijgen.
  • Maak de woning geregeld stofvrij.
  • Plaats planten die water verdampen.
  • Hang schone was binnen te drogen.

Als ik mijn woning ventileer, heeft dat invloed op mijn stookkosten?

Algemeen

Met slim ventileren kunt u stookkosten besparen. Door te ventileren verlaat warme lucht het huis en komt er frisse buitenlucht voor in de plaats. Het opwarmen van schone en droge lucht van buiten kost minder energie dan het opwarmen van vochtige lucht binnen. Het is slim om een tijdje te ventileren en daarna te verwarmen. Dan kost het minder energie en dat scheelt dus stookkosten.

Wie maakt geisers, gas- en gevelkachels schoon?

Algemeen

Geisers en (gas) kachels moeten schoon en intact zijn om de vorming van het giftige koolmonoxide te voorkomen. Controle en onderhoud zijn dus heel belangrijk. De eigenaar van de geiser, gas- en/of gevelkachel is verantwoordelijk voor het onderhoud.

  • Geisers en boilers zijn vaak in onderhoud van Breman, u kunt hiervoor rechtstreeks contact opnemen met Breman via 0800-0201773. In enkele gevallen komt het voor dat u eigenaar (geworden) bent van de geiser of boiler, dan dient u zelf een onderhoudscontract af te sluiten een leverancier naar keuze.
  • gaskachels en gevelkachels zijn in het algemeen het eigendom van de huurder.