Verduurzaming

Sinds 2019 zijn we bezig met de verduurzaming van onze woningen. Dat doen wij binnen het programma Wonen met Energie. Sinds 2023 verduurzamen wij op 4 verschillende manieren. Op 4 sporen noemen wij dat. Het doel is om in 2033 de woningen een stuk energiezuiniger te laten zijn. 

Onze huizen verschillen in leeftijd en uitvoering. Daardoor heeft de ene woning andere maatregelen nodig dan andere. Wij hebben 4 hoofdgroepen gemaakt. Voor elke groep hebben we een aanpak bedacht. Zo zijn er 4 sporen ontwikkeld.

Ons spoorboekje naar energieneutraal

 • Spoor 1:   
  huizen die we uitgebreid gaan verduurzamen (isoleren, HR++ glas, nieuwe installaties en zonnepanelen).
 • Spoor 2:   
  een aantal vrijstaande huizen en huizen die we in de toekomst misschien gaan verkopen hebben nog energielabels D, E, F en G. Bij deze huizen gaan we het energielabel verbeteren.
 • Spoor 3:   
  we vervangen enkel glas door dubbel HR++ glas.
 • Spoor 4:   
  we bieden aan om zonnepanelen te plaatsen

Alle huurders kregen begin 2023 een brief van ons 

Daarin kregen zij antwoord op 4 vragen:

 • In welk spoor is het huis ingedeeld en wat betekent dat?
 • Wanneer is de woning aan de beurt?
 • Wat kan Wold & Waard in tussentijd voor ze betekenen?
 • Wat kunnen zij zelf doen?

Afhankelijk van het spoor waarin een woning zit, worden huurders voorafgaand aan de werkzaamheden eenmaal of meerdere malen geïnformeerd over de details.  

Hieronder staan veelgestelde vragen over verduurzaming. Niet gevonden wat u zocht? Probeer het dan via de zoekfunctie rechtsboven of neem contact op met ons team verduurzaming via contactformulier of bel 0594 - 51 21 61.

Veelgestelde vragen over Verduurzaming

Ik woon in een woning die jullie uitgebreid gaan verduurzamen. Kan ik tijdens de werkzaamheden in de woning blijven wonen?

Algemeen

Kunt u door deze werkzaamheden niet in uw woning blijven? Dan zorgen wij voor vervangende woonruimte. Wij maken dan ruim van te voren een afspraak met u om dit te bespreken. Meestal kunnen huurders in de woning blijven wonen tijdens de verduurzaming. Als dit om gezondheidsredenen niet mogelijk is, zoeken we samen met u naar een oplossing.

Ik woon in een appartementencomplex. Gaan jullie daar ook verduurzamen?

Algemeen

Ja, ook appartementencomplexen gaan wij verduurzamen.

Jullie hebben de verduurzaming van de woningen ondergebracht in 4 sporen. Waarom doen jullie dat?

Algemeen

Onze huizen verschillen in leeftijd, kwaliteit en uitvoering. Daardoor heeft elke woning weer andere maatregelen nodig. Wij hebben 4 hoofdgroepen gemaakt. Voor elke groep hebben we een aanpak bedacht. Dit noemen we onze sporen. Deze sporen vormen ons spoorboekje naar energieneutraal.

Waarom duurt het zo lang voor mijn woning aan de beurt is voor verduurzaming?

Algemeen

Helaas kan niet alles tegelijk: we hebben 10 jaar nodig. In totaal gaat het om meer dan 4500 woningen. U zult begrijpen dat dat niet allemaal tegelijk kan. Dat is omdat er niet voldoende aannemers, vakmannen en materiaal is, maar ook omdat wij dat niet allemaal tegelijk kunnen betalen. 
In de Europese regels is afgesproken dat alle woningen in Europa in 2050 energieneutraal moeten zijn. Wij doen dat in stappen. Niet alle woningen maken we meteen energieneutraal. We willen namelijk zoveel mogelijk bewoners sneller laten profiteren van een duurzamere woning.   

De planning en volgorde is bekend

Alle huurders hebben in 2023 een brief ontvangen. Daarin staat wat we van plan zijn met hun woning en wanneer de woning aan de beurt is. Dat is een ingewikkelde puzzel, want het liefst zouden we het voor iedereen regelen. We hebben gekeken naar de leeftijd, de kwaliteit en de onderhoudstoestand en hebben zo eerlijk mogelijk een planning gemaakt. 

Kan ik een afspraak maken met de energiecoach?

Algemeen

Wanneer u een afspraak wilt maken met de energiecoach,. neemt u dan contact op via contactformulier of bel 0594-512161.