Aanpassen huurcontract

Als u bij ons een woning huurt, heeft u een huurcontract. Hierop staat wie de huurders zijn. Het is belangrijk dat deze informatie altijd klopt. Wij leggen uit wanneer u uw huurcontract moet aanpassen.

In de volgende gevallen moet u uw huurcontract aanpassen:

  • Als u gaat trouwen of geregistreerd partners wordt.
  • Als u gaat samenwonen.
  • Als u gaat scheiden of uit elkaar gaat.
  • Als de hoofdhuurder of een medehuurder overlijdt.

Hieronder staan de veelgestelde vragen over het aanpassen van uw huurcontract. Niet gevonden wat u zocht? Probeer het dan via de zoekfunctie rechtsboven of stel uw vraag via het contactformulier.

Veelgestelde vragen over Aanpassen huurcontract

Hoe pas ik mijn gegevens aan?

Algemeen

Als u bij ons een woning huurt, heeft u een huurcontract. Hierop staat wie de huurders zijn. Het is belangrijk dat deze informatie altijd klopt. In de volgende gevallen moet u uw huurcontract aanpassen:

  • Als u gaat trouwen of geregistreerd partners wordt.
  • Als u gaat samenwonen.
  • Als u gaat scheiden of uit elkaar gaat.
  • Als de hoofdhuurder of een medehuurder overlijdt.

U kunt een aanpassing aanvragen via contract wijzigen. Denkt u eraan om de bewijsstukken mee te sturen? De bewijsstukken kunnen bijvoorbeeld zijn:

  • scheidingsconvenant;
  • uittreksel basisregistratie personen;
  • bewijs trouwen/geregistreerd partnerschap;
  • overlijdensakte.

Wijzigingen doorgeven voor uw toeslag
Verandert er iets in uw leven? Hebt u bijvoorbeeld een nieuwe baan en bent u meer gaan verdienen? Of bent u pas gaan samenwonen? Vaak heeft zo'n verandering gevolgen voor uw toeslag. Ook als u dit misschien niet verwacht. Wijzigingen in uw situatie moet u doorgeven aan de Belastingdienst via Mijn toeslagen.

Mijn partner is overleden. We waren niet getrouwd of hadden geen geregistreerd partnerschap. Ik wil in de woning blijven wonen. Mag dat?

Algemeen

Allereerst condoleren wij u met het overlijden van uw partner. Als ook uw naam op de huurovereenkomst staat, dan bent u automatisch huurder.

Staat u niet op het huurcontract? Neem dan contact met ons team verhuur via contactformulier of bel 0594 - 51 21 61. Dan bekijken wij samen uw situatie.

Ik ga samenwonen. Heeft dit gevolgen voor de hoogte van de huur?

Algemeen

Nee, de huurprijs verandert niet. Het kan wel gevolgen hebben voor de hoogte van uw huurtoeslag.

Kan ik na het overlijden van de huurder in de huurwoning blijven wonen?

Algemeen

Dit hangt af van de situatie.

Bent u medehuurder?
Als u medehuurder bent, mag u na het overlijden van de huurder in de woning blijven. U bent medehuurder als:

  • u getrouwd bent met de huurder, of
  • u geregistreerd partner bent van de huurder, of
  • de verhuurder u officieel als medehuurder heeft geaccepteerd.  

Bent u geen medehuurder?
Als u geen medehuurder bent, mag u niet automatisch in de woning blijven. U kunt wel aan Wold & Waard vragen of u mag blijven. Wij hoeven niet akkoord te gaan. De rechter heeft op grond van artikel 7:268 lid 3 BW een aantal verplichte afwijzingsgronden voor een verzoek tot voortzetting van de huurvovereenkomst. Deze afwijzinggronden zijn:

  • het niet hebben van een gemeenschappelijke huishouding;
  • het niet hebben van hoofdverblijf;
  • het kind biedt onvoldoende financiële waarborg;
  • het niet aanwezig zijn van een huisvestingsvergunning. 

Bent u wees?
De Wet huurbescherming Weeskinderen is op 1 januari 2024 in werking getreden. Deze wet regelt dat jongvolwassen wezen in de ouderlijke woning mogen blijven wonen totdat ze 28 jaar worden. Dat betekent dat we het huurcontract verlengen tot en met het 27e levensjaar.  En voor weeskinderen van 16 tot en met 22 jaar verlagen we de huurprijs naar de huurtoeslaggrens. Ook jongvolwassenen van 23 tot en met 27 jaar die recht hebben op huurtoeslag kunnen huurverlaging krijgen.

Ik ga samenwonen. Moet ik dit doorgeven aan jullie?

Algemeen

U mag dit aan ons doorgeven via contactformulier.

Heeft u huurtoeslag? Samenwonen heeft vaak gevolgen voor uw huurtoeslag. Wijzigingen geeft u door aan de Belastingdienst via Mijn Toeslagen.  

Hoe word ik medehuurder van de woning?

Algemeen

U wordt automatisch medehuurder als u bent getrouwd of een geregistreerd partnerschap heeft met de hoofdhuurder. Dat zegt de wet. Niet getrouwd of geregistreerd partnerschap? Dan kunt u na 2 jaar samengewoond te hebben een verzoek bij ons indienen om medehuurder te worden. Dit kan via contract wijzigen

Wij huren samen een woning van jullie en we gaan uit elkaar. Kan één van ons in de woning blijven wonen?

Algemeen

Ja, dat kan als het huurcontract op beide namen staat. U besluit zelf wie van u in de woning blijft wonen. U kunt de wijziging doorgeven aan ons team verhuur via contactformulier of bel 0594 - 51 21 61.

We hebben een geregistreerd partnerschap en gaan uit elkaar. Eén van ons blijft in de woning wonen. Hoe passen we het huurcontract aan?

Algemeen

U kunt uw huurcontract laten aanpassen via contract wijzigen.

We gaan uit elkaar en één van ons neemt het huurcontract over. Heeft dit gevolgen voor de hoogte van de huurtoeslag?

Algemeen

Ja, dit kan gevolgen hebben voor de hoogte van de huurtoeslag. Neem hiervoor contact op met de Belastingdienst via Belastingdienst | Toeslagen} of bel 0800 - 0543.