Huurcontract

In een huurcontract staan de afspraken tussen u als huurder en ons als verhuurder. De afspraken gaan bijvoorbeeld over de huurprijs, de betaling van de huur en het onderhoud van de woning. De algemene huurvoorwaarden zijn onderdeel van het huurcontract. 

In uw huurcontract staat vermeld wie de huurder van de woning is. Dat is altijd een hoofdhuurder, met eventuele medehuurder(s). Een echtgenoot of geregistreerd partner is automatisch medehuurder, zolang deze in dezelfde woning woont. De hoofd- en medehuurder(s) hebben gelijke rechten en plichten. Ze zijn samen aansprakelijk voor het nakomen van alle verplichtingen uit het huurcontract.

Hieronder staan de veelgestelde vragen over het huurcontract. Niet gevonden wat u zocht? Probeer het dan via de zoekfunctie rechtsboven of neem contact op met ons via contactformulier of bel 0594 - 51 21 61.

Veelgestelde vragen over Huurcontract

Waar vind ik de algemene voorwaarden van mijn huurcontract?

Algemeen

De algemene huurvoorwaarden krijgt u voor de sleuteloverdracht per e-mail. De algemene voorwaarden kunt u ook hier lezen, maar u vindt ze ook in de bewonersmap die u tijdens de ondertekening van het huurcontract heeft ontvangen.

Kan ik een kopie van mijn huurcontract krijgen?

Algemeen

Ja, u kunt uw huurcontract vinden in het huurdersportaal via Huurdersportaal.

Wat zijn de kosten voor het aangaan van een huurcontract?

Algemeen

Bij het aangaan van het huurcontract betaalt u € 22,50 administratiekosten. Deze kosten staan op de eerste huurnota die u ontvangt.

Mag ik huisdieren houden in mijn huurwoning?

Algemeen

Ja, u mag huisdieren hebben. Zorg ervoor dat uw huisdieren geen overlast bezorgen.

Kan ik na het overlijden van de huurder in de huurwoning blijven wonen?

Algemeen

Als u medehuurder bent, mag u na het overlijden van de huurder in de woning blijven. Bent u geen medehuurder? Dan moet u meestal uit de woning. Behalve als u een 'duurzame gemeenschappelijke huishouding' had. U moet wel de huur alleen kunnen betalen.

U bent medehuurder als:

  • u getrouwd bent met de huurder, of
  • u geregistreerd partner bent van de huurder, of
  • de verhuurder u officieel als medehuurder heeft geaccepteerd
     

Als u geen medehuurder bent, mag u niet automatisch in de woning blijven. U kunt wel aan Wold & Waard vragen of u mag blijven. Wij hoeven niet akkoord te gaan.

Voor weeskinderen tussen de 16 en 27 jaar die achterblijven in de huurwoning gelden speciale regels. Als weeskind mag je tot je 28e verjaardag in de woning van jouw ouders blijven wonen. Dat betekent dat we het huurcontract verlengen tot en met het 27e levensjaar. Dat zijn wij verplicht volgens de Wet huurbescherming weeskinderen. Ook moeten wij weeskinderen kort na het overlijden van de ouder(s) informeren over de toekomstige woonsituatie. En voor weeskinderen van 16 tot en met 22 jaar verlagen we de huurprijs naar de huurtoeslaggrens. Ook jongvolwassenen van 23 tot en met 27 jaar die recht hebben op huurtoeslag kunnen huurverlaging krijgen.

Hoe word ik medehuurder van de woning?

Algemeen

U wordt automatisch medehuurder als u bent getrouwd of een geregistreerd partnerschap heeft met de hoofdhuurder. Dat zegt de wet. Niet getrouwd of geregistreerd partnerschap? Dan kunt u na 2 jaar samengewoond te hebben een verzoek bij ons indienen om medehuurder te worden. Dit kan via contract wijzigen

Mag ik een bedrijf starten in mijn huurwoning of in mijn garage?

Algemeen

In sommige gevallen mag u in uw woning een bedrijf starten. Een huurwoning heeft altijd een woonbestemming. U moet dus in ieder geval zelf in de woning wonen. Ook kunnen er aanvullende regels zijn die de gemeente Westerkwartier als voorwaarde stelt. 

Wilt u een bedrijf starten? Vraag hiervoor onze toestemming via het contactformulier.