Energielabel

Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig de woning is. Het energielabel loopt van A tot en met G, waarbij A het meest energiezuinig is en G het minst. Het energielabel wordt bepaald door een onafhankelijke, gecertificeerde partij. Zij maken daarbij gebruik van regels en software van de Rijksoverheid. Het energielabel telt mee in de puntenwaardering van een woning en bepaalt dus mede de huurprijs. Kijk voor meer informatie over het energielabel op Rijksoverheid.

Hieronder staan de veelgestelde vragen over het energielabel van uw woning. Niet gevonden wat u zocht? Probeer het dan via de zoekfunctie rechtsboven of stel uw vraag aan ons via contactformulier of bel 0594 - 51 21 61.

Veelgestelde vragen over Energielabel

Waar vind ik het energielabel van mijn woning?

Algemeen

U kunt het label van uw woning terugvinden op energielabel.nl. Daar staat ook waar het energielabel op is gebaseerd. Kijk voor meer informatie over het energielabel op Rijksoverheid.nl

Hoe lang is een energielabel geldig en wanneer krijg ik een nieuw energielabel?

Algemeen

Uw label is 10 jaar na afgifte geldig, ook als de regels van de overheid of methodiek wijzigt. 

Wanneer krijg ik een nieuw energielabel? 
Dit is afhankelijk van uw situatie. U krijgt een nieuw energielabel als de geldigheid van uw energielabel afloopt of wanneer door energiebesparende maatregelen uw woning wijzigt (bijv. enkel glas vervangen door dubbel glas of het plaatsen van zonnepanelen). Zijn er meerdere energiemaatregelen gepland, dan wordt er een afspraak gemaakt na de laatst ingeplande energiemaatregel.  
 
 

Ik heb een goed energielabel, maar wel hoge stookkosten, hoe kan dat?

Algemeen

Dit kan verschillende oorzaken hebben. Wilt u daar meer van weten, neem dan contact met ons op via contactformulier. Wij kijken samen met u naar uw situatie. 

Hoe en door wie wordt het energielabel van mijn woning bepaald?

Algemeen

Alleen onafhankelijke, gecertificeerde bedrijven mogen energielabels afgeven. Bij Wold & Waard worden de energielabels afgegeven door Socotec. Zij houden rekening met regels van de Rijskoverheid en gebruiken software van de overheid. Socotec kijkt naar de situatie en oppervlakte van de woning, oppervlakte van verschillende onderdelen en de mate van isolatie. Hieruit komt de hoogte van het energielabel naar voren. U bent verplicht om mee te werken aan de opname van het energielabel. 

Is elk energielabel hetzelfde?

Algemeen

Nee, het label is van meer factoren afhankelijk en kan per woning en woningtype verschillen. Doordat de regels van de overheid veranderd zijn, kan het voorkomen dat een label verschilt bij woningen die er hetzelfde uitzien. 

Heeft een energielabel te maken met de huurprijs?

Algemeen

Het energielabel telt mee in de puntenwaardering van een woning en bepaalt dus mede de huurprijs.  Als het energielabel slechter wordt, wordt de maximale huurprijs lager. Wold & Waard is een sociale verhuurder. Dit betekent dat wij minder huur vragen dan de maximale huurprijs. We vragen gemiddeld ongeveer 70% van de maximale huurprijs. Als een energielabel slechter wordt, betekent dit niet dat uw huurprijs automatisch lager wordt. 

Hoe kan ik controleren of het energielabel van mijn woning juist is?

Algemeen

Alleen een gecertificeerd bedrijf kan dit. 

Bepaalt het bedrijf dat de energielabels heeft gegeven zelf of de energielabels juist zijn?

Algemeen

Het bedrijf dat de labels afgeeft is onafhankelijk en gecertificeerd. Het bedrijf wordt regelmatig gecontroleerd door de overheid. 

Mag ik zelf onderzoek laten doen naar het energielabel?

Algemeen

U mag dit doen. U moet dat dan wel zelf betalen. Het kan zijn dat door de nieuwe regels van de overheid hier een ander label uitkomt. Dit betekent niet dat het geldige label onjuist is. 

Ik ben het niet eens met mijn energielabel. Hoe kan ik bezwaar maken?

Algemeen

U kunt bezwaar maken als u twijfels heeft over de juistheid van het energielabel. U kunt dan contact met Wold & Waard opnemen. U geeft dan aan waarom u twijfelt.