Wonen in een NOM-woning

NOM staat voor Nul-Op-de-Meter. Een NOM-woning is energiezuinig en wekt (via zonnepanelen) jaarlijks gemiddeld net zoveel energie op als er wordt verbruikt. De woning is voorzien van vloerverwarming op de begane grond en op de verdieping. Een warmtepomp zet warmte in de buitenlucht om in bruikbare energie voor het verwarmen van de woning en warm tapwater. Het ventilatiesysteem in de woning maakt gebruik van warmte terugwinning. Dit betekent dat de opgewekte warmte deels nogmaals wordt benut.NOM-woningen zijn voorzien van extra isolerend dubbel glas en de isolatiematerialen van vloeren, wanden en het dak hebben een hoge isolatiewaarde.

Vloerverwarming en vloerbedekking

Deze woningen hebben vloerverwarming. Het is belangrijk dat de vloerbedekking de warmte goed doorlaat (warmteweerstand maximaal 0,09 K/W m2). Er zijn meerdere soorten vloerbedekking geschikt zoals een pvc-vloer of vinyl. Sommige vloeren van laminaat, parket of tapijt zijn ook geschikt. Goede voorlichting is belangrijk zodat een vloerbedekking met de juiste warmteweerstand wordt gekozen.

Energieprestatievergoeding en energiebundel

De EPV is het bedrag dat een huurder van een NOM-woning maandelijks aan Wold & Waard betaalt voor een energiebundel. Deze bundel bestaat uit:

  • Voldoende energie voor het verwarmen van de woning tot 20 graden
  • Voldoende energie voor dagelijks 82 liter warm water van 55 graden
  • Ongeveer 2.500kWh per jaar aan stroom voor eigen huishoudelijk gebruik

Bij gemiddeld verbruik en gemiddelde omstandigheden wekt de woning voldoende energie op.

Wel een contract bij een energieleverancier

U hebt nog steeds een contract nodig bij een energieleverancier. Deze kunt u zelf kiezen. Heeft u meer energie verbruikt dan de bundel? Dan betaalt u bij aan de energieleverancier. Heeft u minder verbruikt? Dan wordt de extra opgewekte zonne-energie terug geleverd aan de energieleverancier. Op dit moment krijgt u daar nog een vergoeding voor vanuit de salderingsregeling. U betaalt in ieder geval ook een bedrag voor het vastrecht. De energieleverancier stuurt jaarlijks een eindafrekening.

Meer weten over de regels voor de EPV?

Neem gerust contact met ons op. We helpen u graag! Ook kunt u kijken op www.rijksoverheid.nl; zoek dan via de zoekfunctie naar informatie over de energieprestatievergoeding.