Huurprijs en bijkomende kosten

Voor uw woning betaalt u een huurprijs. De hoogte van de huur wordt bepaald door het Woning Waardering Stelsel (WWS). Dat is een puntensysteem dat de kwaliteit van een huurwoning in punten weergeeft.

Elk onderdeel van de woning krijgt punten. Denk bijvoorbeeld aan de oppervlakte, het sanitair, de keuken of het energielabel van de woning. Zo wordt de maximale huurprijs van je sociale huurwoning bepaald. Huurders van Wold & Waard betalen minder dan de maximale huurprijs. De gemiddelde huur bij ons is ongeveer 69 % van de maximale huurprijs.
Bekijk de WWS-punten van uw woning op Mijn Wold & Waard.

De opbouw van de huurprijs en de bijbehorende kosten

De huurprijs van de woning bestaat uit de netto huur (kale huur) voor het gebruik van de woning. Daarnaast betaalt u bijkomende kosten voor een aantal diensten. Bijvoorbeeld voor het klein onderhoud-, glas- en rioolontstoppingsfonds. De brutohuur is de nettohuur plus de bijkomende kosten. 

Bij complexen is het schoonmaken van algemene ruimten, het glazenwassen en het tuinonderhoud vaak centraal geregeld. Daarvoor betaalt u dan ook een bedrag. Deze kosten betaalt u maandelijks als voorschot. Uiterlijk 30 juni is er een afrekening. 

Meer informatie?
Meer informatie over huurprijs leest u op de website van de Huurcommissie of Rijksoverheid. Hieronder staan een aantal veelgestelde vragen en antwoorden. Liever persoonlijk contact? Neem dan contact met ons op via 0594 -51 21 61. 

Veelgestelde vragen over Huurprijs en bijkomende kosten

Hoeveel punten heeft mijn woning en wat is de maximale huurprijs?

Algemeen

Een overzicht van het aantal punten staat op uw persoonlijke pagina op het Huurders[portaal Mijn Wold & Waard. 
Het aantal punten van de woning bepaalt de maximale huurprijs. U kunt ook zelf het puntenaantal berekenen met de huurprijscheck. Het puntensysteem geldt alleen voor sociale huurwoningen. Het geldt niet voor woningen in de vrije sector.

Waarom betaal ik meer of minder dan mijn buren?

Algemeen

Soms heeft een huurder die al heel lang in de woning woont een lagere huur dan de buren die er later zijn komen wonen. Dit verschil komt bijvoorbeeld door woningverbetering die het ene huis wel heeft gehad en het andere niet. Het kan ook komen doordat wij bij huuropzegging de huurprijs aanpassen aan de zogenoemde streefhuur. Uiteraard gebeurt dit allemaal volgens de wettelijke regels.  Door deze oorzaken kan er verschil zitten in de prijs van 'gelijke' woningen. 

Wat betaal ik voor een onderhoudsabonnement?

Algemeen

Voor het Klein onderhoud fonds betaalt u € 1,57 per maand. Als u al van ons huurt en besluit later lid te worden, betaalt u eenmalig een bedrag van € 25,-

Wat betaal ik voor een glasverzekering?

Algemeen

U betaalt dan eenmalig € 25,- en € 0,80 per maand.

Wat betaal ik voor een rioolverzekering?

Algemeen

Voor het Rioolontstoppingsfonds betaalt u iedere maand € 1,39. Als u nog geen lid bent en u aanmeldt, dan  betaalt u eenmalig € 25,-.