Wold & Waard en Trebbe starten bouw 23 woningen in Opende

Op 3 juni is met veel toekomstige huurders van de nieuwbouwwoningen aan de Centrumweg in Opende de bouw symbolische gestart. Bij dit moment waren ook aanwezig Ton Schroor, directeur-bestuurder van Wold & Waard, Hein Trebbe jr., directeur bij ontwikkelende bouwer Trebbe en wethouder Richard Lamberst als vervanger van wethouder Woningbouw Hans Haze. Door meerdere tijdcapsules te vereeuwigen in de fundering van de nieuwbouwwoningen is dit moment ook vastgelegd voor de toekomst.

Vlnr: Mark Jaspers, hoofd voorbereiding bij Trebbe, Simon Vreeling, ontwikkelaar van Wold & Waard, Hein Trebbe, Richard Lamberst en Ton Schroor.

In de tijdcapsules zijn onder andere de bouwtekeningen en plattegronden van de gesloopte woningen gedaan. Natuurlijk een actuele editie van het Dagblad van het Noorden en het ontwerp van de nieuwe woningen en de wijk. Eén van de huurders had een gesloten brief geschreven. Ook deze ligt nu in een tijdcapsule onder de grond.

Duurzaam wonen rondom een hof

Aan de Centrumweg komen 23 nieuwe, duurzame en betaalbare woningen. 18 woningen met 2 slaapkamers op de verdieping en 5 levensloopbestendige woningen met een slaapkamer en douche op de begane grond. Het zijn allemaal nul-op-de-meter woningen. Dit betekent dat de woningen evenveel energie opwekken als dat er bij normaal gebruik wordt verbruikt. De woningen staan in kleine rijtjes rondom een hof. Ton Schroor: “We vervangen 20 woningen voor 23 nieuwe, verdeeld over senioren en reguliere huurwoningen. We kunnen niet alleen meer bewoners huisvesten, maar in samenwerking met de gemeente wordt ook een groener straatbeeld gerealiseerd.” Hans Haze: “We hebben dit nieuwbouwproject aangegrepen om samen met dorpsbewoners een impuls te geven aan de omgeving. Met de plannen die er liggen, wordt de wijk van de Centrumweg een levendige wijk met aandacht voor mens en groen. Dit past heel goed bij hoe wij als gemeente het wonen en leven in het Westerkwartier graag zien.”

Foto's

Over de planning

Medio mei startte de bouw met het boren van de palen. Inmiddels zijn alle palen geboord. Komende week start de opbouw van de casco’s en tekenen de contouren van de woningen zich razendsnel af. Het hoogste punt wordt naar verwachting medio of eind juni bereikt. Als alles volgens plan verloopt, dan ontvangen de bewoners eind 2024 de sleutel van hun nieuwe thuis.

Samenwerken en snel bouwen in Opende

Samenwerking loopt als een rode draad door dit project heen. Het project is ontwikkeld binnen Bouwstroom Noord, een intensieve samenwerking tussen vijf woningcorporaties en twee bouwbedrijven.